Skippa sidhuvud och gå vidare.

Just nu - upp till 60% rabatt på sommarens utemöbler!

Gardinupphängning

Gardinstång

1 st produkter
Visar 1 av 1 produkter

En gardinstång är en metallstav som används för att hänga upp gardiner i ett fönster eller en dörröppning. Stången är vanligtvis fäst i väggen eller taket med hjälp av fästen eller konsoler. Gardinstången kan vara av olika längder och tjocklekar beroende på storleken på fönstret eller dörren. Ofta finns det även möjlighet att justera längden på stången för att passa olika storlekar. Gardinstången är en praktisk och enkel lösning för att hålla gardinerna på plats och ge rummet en snygg inramning.

Vanliga frågor om Gardinstång

  • Hur lång ska en gardinstång vara?

    Längden på en gardinstång beror på bredden på fönstret eller dörren där gardinen ska hänga. En tumregel är att gardinstången bör vara 15-20 cm längre än fönstrets eller dörröppningens bredd på vardera sidan för att gardinen ska kunna dras helt åt sidan när den är öppen. Om fönstret eller dörren är 120 cm bred bör gardinstången vara mellan 150-160 cm lång.
  • Hur högt upp ska man sätta gardinstången?

    När man sätter upp en gardinstång är det vanligt att man placerar den ca 15-20 cm över fönstret, beroende på fönstrets höjd och gardinens längd. Detta ger rummet en illusion av att vara högre och ger även en mer proportionerlig look. Det är också viktigt att gardinerna inte ligger direkt på golvet, utan att de slutar några centimeter ovanför för att undvika att de blir smutsiga eller slits.
  • Hur sätter man upp en gardinstång?

    För att sätta upp en gardinstång behöver du följande verktyg och material: