Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Tapetsera - Tips när du ska tapetsera själv!

Tapetsera - Steg för steg- guide till tapetsering

Tapetsering är ett utmärkt sätt att fräscha upp ett rum och ge det nytt liv. Att tapetsera själv kan vara ett roligt och givande projekt om du följer rätt steg och använder korrekta verktyg. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din tapetsering, från att förbereda rummet till att sätta upp tapeten.

Förberedelser innan tapetsering

Val av tapet

Välj en tapet som passar ditt rums karaktär och din personliga stil. Tänk på tapetens kvalitet, mönster och hur den kommer att påverka rummets känsla. Hitta rätt Tapet

Verktyg och Material

 • Tapetlim
 • Tapetbord
 • Tapetborste eller svamp
 • Vinkelhake eller lodsnöre
 • Sax och tapetkniv
 • Roller och pensel för lim

Inspireras av olika tapeter

Steg för Steg - Tapetsering

Steg 1- Förbered rummet

Töm rummet på möbler och täck golvet. Ta bort gammal tapet om nödvändigt och se till att väggarna är rena, torra och jämna. Håll en normal rumstemperatur och vädra, då kan tapeten torka ordentligt.

Steg 2 - Mät och klipp tapeten

Mät och klipp tapeten i rätt längder. Lägg till några extra centimeter i topp och botten för att säkerställa full täckning, cirka 10 cm extra är att rekommendera.

Steg 3 - Applicera lim

Applicera lim på tapeten enligt tillverkarens anvisningar. Låt limmet dra åt sig en stund. Har du en easy-up tapet kan du stryka limmet direkt på väggen. 

Steg 4 - Börja tapetsera

Var börjar man? Börja i ett hörn eller bredvid ett fönster. Använd lodsnöre eller vinkelhake för att få tapeten rakt.

Steg 5 - Fortsättning nästa våd

Identifiera och klipp till mönstret för den kommande våden, och se till att den passar exakt intill den föregående våden. Tiden för att arbeta är begränsad, du har cirka 10–15 minuter innan limmet börjar torka. Upprepa processen likadant för de återstående våderna längs väggen.

Steg 6 - Rengöring & finjustering

Använd en ren svamp och ljummet vatten för att noggrant avlägsna eventuella rester av lim.För uttag och liknande, använd en skarp tapetkniv för exakt utskärning. Se även till att trimma längs listerna för en ren avslutning. Kom ihåg att alltid använda nya, skarpa blad för bästa resultat.

Steg 7 - Hantera hörn och kanter

När du tapetserar hörn, låt tapeten gå över hörnet några centimeter. Klipp sedan i toppen och botten och vik över på nästa vägg.

Steg 8 - Tapetsera runt fönster och dörrar

Mät och klipp tapeten så att den passar runt fönster och dörrar. Var noggrann och tålmodig för bästa resultat.

Steg 9 - Tapetsera snetak och tak

För snetak, använd samma metod som för väggar. För tak, överväg att anlita en professionell om du inte är erfaren.

 • Hur lång tid tar det att tapetsera ett rum?

  Tidsåtgången för att tapetsera ett rum varierar beroende på rummets storlek och detaljerna i arbetet, som antal fönster och dörrar. För ett genomsnittligt rum kan du förvänta dig att det tar minst en hel dag. Om du är nybörjare kan det ta längre tid eftersom du kanske behöver vara mer försiktig och lära dig tekniken.

 • Vad kostar det att tapetsera ett rum?

  Kostnaden för att tapetsera ett rum beror på flera faktorer, inklusive priset på tapeten du väljer och om du anlitar en professionell eller gör det själv. Kostnaden för tapeten varierar kraftigt beroende på kvalitet och design. Om du gör arbetet själv tillkommer kostnad för lim och eventuella verktyg du behöver köpa. Att anlita en professionell tapetserare kommer naturligtvis att öka kostnaden men kan ge bättre resultat om du är ovan med att tapetsera.

 • Hur tapetserar man snetak och tak?

  Tapetsera snetak genom att följa samma grundläggande metoder som för väggar. För tak är processen mer utmanande och kan kräva specialverktyg och tekniker. Om du inte är erfaren med att tapetsera tak kan det vara värt att överväga att anlita en professionell för att säkerställa ett bra resultat.

 • Var börjar man när man tapetserar?

  Ett bra ställe att börja tapetsera är i ett hörn nära ett fönster. Därifrån arbetar du dig runt rummet. Använd ett lodsnöre eller en vinkelhake för att säkerställa att den första tapetremsan är rak och lodrät.

 • Kan man tapetsera direkt på en gammal tapet?

  Ja, det är möjligt att tapetsera över en gammal tapet om den är fast och i gott skick. Om den gamla tapeten bubblar eller lossnar bör den tas bort först. Se till att den gamla tapeten är ren och torr innan du börjar och överväg att använda en primer för bästa resultat.

Sammanfattning

Tapetsering är ett effektivt sätt att förändra ett rums utseende och känsla. Med rätt förberedelse, verktyg och teknik kan du skapa ett professionellt resultat. Kom ihåg att noggrannhet och tålamod är nyckeln till framgång när det kommer till tapetsering.

Läs också! Inspiration - Tapet barn- & ungdom

Läs också! Ta bort & riva tapet