Skippa sidhuvud och gå vidare.

Äntligen SOMMARREA - mängder av prispressade möbler!

Kategorier

Ta bort tapet

Ska du tapetsera om? Då är det kanske dags att riva ner och ta bort gammal tapet. Vi har satt ihop en steg för steg guide med tips på hur du enklast får bort den gamla tapeten. Häng med oss!
11/28/2023
Dela artikel

Ta bort tapet - En komplett guide

Att ta bort gammal tapet kan verka som en överväldigande uppgift, men med rätt verktyg och metoder kan det vara enklare än du tror. Oavsett om du planerar att måla om eller sätta upp ny tapet, är det viktigt att noggrant ta bort den gamla tapeten för att säkerställa ett jämnt och rent underlag. I den här artikeln går vi igenom hur du tar bort tapet på ett effektivt sätt. Dags att titta på ny Tapet?

Dags för ny tapet?

Steg för steg - Ta bort tapet

Förbered rummet

 • Töm rummet på möbler och täck golvet med plast eller gamla tidningar för att skydda det.
 • Använd skyddshandskar och glasögon för din säkerhet.

Bedöm tapetens typ och ålder

 • Äldre tapeter kan vara svårare att ta bort och kan kräva mer arbete.
 • Vissa moderna tapeter är designade för att vara lätta att dra av i hela remsor.

Verktyg och Material

 • För att ta bort tapet behöver du: en tapetskrapa, hink med varmt vatten, svamp eller sprayflaska, eventuellt tapetborttagningsmedel eller ångmaskin.

Ta bort tapeten

Börja i ett hörn, försök att hitta ett löst hörn eller kant och börja där.

Blöt tapeten, använd en svamp eller sprayflaska med varmt vatten (och eventuellt tapetborttagningsmedel) för att blöta tapeten. Låt det verka några minuter.

Skrapa försiktigt, använd en tapetskrapa för att försiktigt skrapa bort tapeten. Var försiktig så att du inte skadar väggen.

Använd ångmaskin för svår tapet, för väldigt svåra tapeter kan en ångmaskin vara nödvändig för att lösa upp limmet.

Efterarbetet

 • Tvätta väggarna med mild tvållösning för att ta bort limrester.
 • Låt väggarna torka helt innan du målar eller sätter upp ny tapet.

 • Hur mycket tapet måste man ta bort?

  All gammal tapet bör tas bort för att säkerställa att den nya tapeten eller målfärgen fäster ordentligt och ser jämn ut. Det finns vissa undantag när det kan vara acceptabelt att lämna en gammal tapet, till exempel om den är i perfekt skick och helt fastlimmad på väggen utan tecken på skador eller lossning. Men även i dessa fall är det viktigt att vara medveten om risken för framtida problem.

 • Vad finns det för risker med att inte ta bort gammal tapet?

  Vidhäftning, ny tapet eller färg fäster bäst på en ren, jämn yta. Gammal tapet kan börja lossna över tid, vilket kan påverka det nya skiktet ovanpå.

  Ojämnheter och bubblor, gammal tapet kan ha ojämnheter, skador eller bubblor som kan synas genom den nya tapeten eller påverka målningens finish.

  Limrester, gammalt tapetlim kan orsaka problem när ny tapet eller färg appliceras. Det kan förhindra att det nya materialet fäster ordentligt och jämnt.

  Mögel och fuktproblem, att ta bort gammal tapet ger dig möjlighet att inspektera väggarna för eventuella problem med fukt eller mögel, som bör åtgärdas innan ny tapetsering eller målning

 • Hur tar man bort mycket gammal tapet?

  Mycket gammal tapet kan kräva en ångmaskin eller ett starkare tapetborttagningsmedel. Ångan mjukgör limmet och underlättar borttagning.

 • Bör man anlita hjälp med att ta bort tapet?

  Om du saknar erfarenhet eller känner dig osäker på att ta bort tapet, kan det vara klokt att anlita en professionell. De har rätt verktyg och kunskap för att effektivt och skonsamt ta bort tapet. Tänk på att tapetborttagning kan vara tidskrävande, särskilt för svåra eller gamla tapeter. Att anlita hjälp kan också vara säkrare om arbetet innebär damm och kemikalier. Jämför kostnaden för professionell hjälp med tiden och ansträngningen det skulle innebära att göra jobbet själv.

Att ta bort gammal tapet är en viktig del av förberedelserna för att måla om eller tapetsera om ett rum. Med rätt verktyg och tålamod kan du effektivt ta bort tapeten och förbereda dina väggar för ett nytt utseende.

Läs också! Tapetsera själv

Läs också! Inspiration - Tapet barn- & ungdom