Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Vilken höjd ska du ha på din hatthylla?

Vilken höjd ska du ha på din hatthylla? 

Att välja rätt höjd på en hatthylla är viktigare än många tror. En optimal höjd bidrar till enkel åtkomst, bekvämlighet och estetik i hallen. Denna artikel hjälper dig att välja rätt höjd för din hatthylla baserat på dina behov och utrymmets krav.

Hatthyllan är en central del av hallens förvaring. Den ger oss plats att hänga ytterkläder, hattar, väskor och paraplyer. Men för att maximera dess funktion och estetik, bör man beakta vilken höjd den ska monteras på.

Hitta rätt Hatthylla

 

 • Vad är standardhöjd på en hatthylla?

  Den vanligaste rekommenderade höjden för en hatthylla ligger mellan 180 till 190 cm från golvet. Denna höjd brukar fungera för de flesta och ger tillräckligt med utrymme under för skor och annan förvaring.

 • Vad ska jag tänka med takhöjden när jag sätter upp min hatthylla?

  Om takhöjden i ditt utrymme är ovanligt låg eller hög kan det påverka placeringen av din hatthylla. Se till att det finns tillräckligt med utrymme ovanför hyllan för högre objekt som hattar eller hjälmar.

 • Hur ska vi placera hatthyllan när vi är olika långa?

  Om alla som bor i hushållet är särskilt långa eller korta, justera hatthyllans höjd därefter. Ett bra riktmärke är att placera hyllan på en höjd där den högsta personen lätt kan nå, men den kortaste inte slår huvudet.

Några tips när du ska sätta upp din hatthylla

 • Se till att det finns tillräckligt med utrymme under hatthyllan för att hänga längre ytterkläder, så att de inte släpar på golvet.
 • Om hatthyllan monteras för högt kan det bli svårt för mindre barn eller äldre vuxna att nå. Se också till att hatthyllan är ordentligt fäst i väggen för att förhindra olyckor.
 • Tänk på hatthyllans design och hur den passar in i rummet. En hatthylla bör inte dominera rummet eller skymma andra viktiga funktioner eller inredningsdetaljer.
 • Om hatthyllan främst kommer att användas av barn, överväg att montera den lägre, kanske runt 140-150 cm, så att de kan nå sina saker själva.
 • Om din hatthylla har specialfunktioner, som belysning eller speglar, kan detta också påverka den optimala höjden.

Medan det finns allmänna rekommendationer för hur högt en hatthylla bör monteras, är det viktigaste att tänka på dina egna behov och förutsättningarna i ditt utrymme. Genom att tänka på faktorer som användarnas längd, takhöjden och andra förvaringslösningar, kan du säkerställa att din hatthylla är både funktionell och estetiskt tilltalande.

Läs också! Inspiration hatthylla

Läs också! Inspiration och inreda liten hall

Inspireras av våra snygga hatthyllor