Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 400 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: SAVE400

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 5 000 kr. 

Tvätta ullmatta

Vi har satt ihop några tips när det kommer till rengöring av ullmattor. Hur rengör man den bäst och kan man tvätta ullmattan med såpa? Häng med oss och bli lite klokare.
03/07/2024
Dela artikel

Hur ska man tvätta sin ullmatta?

Att se till att din Ullmatta förblir ren är helt avgörande för att bevara dess skönhet och kvalitet över tiden. Här är några smarta tips för att hjälpa dig att tvätta och rengöra din ullmatta så att den fortsätter att vara lika fin som när du köpte den. Let's go!

Ullmattor är kända för sin mjukhet och värme, men de kräver särskild omsorg vid tvätt för att undvika att fibrerna skadas. Genom att följa rätt tekniker och använda lämpliga produkter kan du hålla din ullmatta i bästa skick under lång tid.

Sköna & bekväma ullmattor

Rengöra ullmatta

Innan du tvättar din ullmatta är det viktigt att förstå hur man rengör den på rätt sätt för att undvika att skada fibrerna. Här är några generella tips för rengöring av ullmattor:

 • Dammsugning - Först och främst är det dags att ge din ullmatta lite kärlek med dammsugaren! Kör den noggrant över ytan för att suga upp allt löst damm och smuts. För de svåråtkomliga områdena, se till att använda en dammsugare med en borste på för bästa resultat!

 • Fläckborttagning - Oh nej, en fläck! Lugn bara lugn, vi kan fixa det. Om en fläck dyker upp på din ullmatta är det viktigt att agera snabbt! Ta tag i en ren trasa eller pappershandduk och absorbera så mycket vätska som möjligt. Undvik att gnugga fläcken, för det kan bara göra saken värre! Om det behövs, kan du använda en mild fläckborttagningslösning för att få bort den envisa fläcken.

 • Handtvätt - Om din ullmatta är liten nog att få plats i handfatet eller badkaret, kan du prova att tvätta den för hand för bästa resultat. Ta en mild tvål eller såpa och arbeta i små sektioner med en mjuk borste eller svamp för att varsamt rengöra mattan. Ta det lugnt och gör det ordentligt! Tänk på att inte använda för varmt vatten då ull kan krympa i höga temperaturer.

 • Tvätta ullmatta i tvättmaskin - Det går fint att tvätta din ullmatta i din tvättmaskin om storleken tillåter. Många tvättmaskiner har tvättprogram just för ull med låga temperaturer. Dubbelkolla alltid tvättinstruktionerna på mattan innan du börjar tvätta. 

 • Professionell rengöring För den ultimata rengöringen och underhållet av din ullmatta kan det vara värt att överväga att anlita en professionell mattrengörare. De har den expertisen och erfarenheten som krävs för att hantera ullmattor på bästa sätt. De kan erbjuda specialiserade rengöringsmetoder och produkter som är skonsamma mot mattans material. Så om du vill vara säker på att din ullmatta är i de bästa händerna, kan det vara värt att ge dem ett samtal!

Snygga mattor i olika material

Tvätta ullmatta med såpa

Att använda såpa är en traditionell metod för rengöring av ullmattor. Här är stegen för att tvätta din ullmatta med såpa.

 • Förbered en rengöringslösning - Blanda varmt vatten med en mild såpa i en hink eller en sprayflaska. Se till att såpan är lämplig för ullmaterial.

 • Applicera lösningen - Applicera den beredda såplösningen jämnt över hela ytan av mattan med en mjuk borste eller svamp.

 • Arbeta in lösningen - Arbeta in såplösningen i mattans fibrer med mjuka, cirkulära rörelser för att lösa upp smuts och fläckar.

 • Skölj noggrant - Efter rengöring, skölj noggrant med rent vatten för att avlägsna alla tvålrester från mattan.

 • Torkning - Låt mattan lufttorka helt innan du använder den igen. Undvik att placera den i direkt solljus eller överdriven värme, eftersom detta kan orsaka skador eller förvridningar i materialet.

 • Genom att följa dessa tips och råd kan du hålla din ullmatta ren och fräsch för en lång livslängd och njuta av dess värme och elegans i ditt hem.

Läs också!