Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 400 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: SAVE400

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 5 000 kr. 

Tvätta äkta matta

Vi har satt ihop lite tips och råd på hur du ska tvätta din äkta matta. Häng med oss när vi undersöker världen av rengöringstips för mattor.
03/06/2024
Dela artikel

Tvätta äkta matta

Äkta mattor, som en Orientalisk matta eller Persisk matta, behöver lite extra kärlek när det kommer till rengöring. Genom att använda rätt teknik och produkter kan du se till att de håller sig fina och fräscha länge. För en ordentligt rengöring rekommenderar vi plantvätt på ett professionellt tvätteri men det finns tips och trix för att underhålla din äkta matta över tid hemma.

Tvätta dina äkta mattor hemma

När det är dags att tvätta din äkta matta, här är stegen du behöver ta för en lyckad rengöring hemma.

 • Checka tvättinstruktionerna
  Innan du kastar dig in i tvätten, ta en titt på tillverkarens anvisningar. Det finns mattor som kan ha speciella behov eller kräva extra kärlek och omtanke.

 • Dammsugning
  Sätt igång med dammsugaren och ge mattan en ordentlig genomkörare för att bli av med allt löst skräp. Ta en borste med på resan för att komma åt de knepigaste fläckarna. Tänk på att dammsuga i luggens riktning så att du inte skadar materialet. Ett tips är även att dammsuga under mattan för absolut bästa resultat.

 • Blanda din rengöringslösning 
  Häll upp lite ljummet vatten och tillsätt antingen ett milt tvättmedel eller ett specialiserat rengöringsmedel som är mattvänligt. Håll dig borta från de starka grejerna som kan skada mattans fibrer. Läs återigen noga på tvätt instruktionerna. 

 • Applicera lösningen
  Ta fram en mjuk borste eller svamp och applicera rengöringslösningen jämnt över området som ska rengöras på mattan. Ta det lugnt och jobba i små sektioner så att du inte överdriver mängden vatten eller tvättmedel.

 • Skölj 
  Efter att du har rengjort mattan, se till att skölja av området med rent vatten för att få bort alla tvålrester och smuts. Det sista du vill är att lämna kvar något som kan orsaka skador.

 • Torkning
  Låt mattan torka helt innan du släpper lös den igen. Men se till att den inte får för mycket sol eller värme, det kan ställa till det för materialet och få det att bli ur form.

Snygga persiska mattor!

Rengöring av äkta mattor

För att hålla dina äkta mattor i toppskick mellan tvättarna, här är några enkla tips

 • Daglig dammsugning
  Ge mattan en snabb genomkörare varje dag för att hålla lös smuts i schack och förhindra att damm och allergener samlas på ytan.

 • Fläckborttagning
  Om olyckan är framme och en fläck dyker upp, agera snabbt! Torka upp så mycket vätska som möjligt med en ren trasa eller pappershandduk och undvik att gnugga fläcken. Använd istället en mild fläckborttagnings lösning om det behövs.

 • Vädring
  Vädra gärna din äkta matta utomhus med jämna mellanrum. Tänk dock på att du inte ska piska din matta då detta kan innebära slitage och skada knutarna.

Professionell hjälp

Ibland behöver även mattor lite extra kärlek och omtanke. Överväg att anlita en professionell mattrengörare för en djupgående rengöring och underhåll.

Vackra orientaliska mattor

Läs också!