Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Tvätta & rengöra altan och trädäck

Guide rengöra altan 

Att hålla din altan, trädäck eller trall ren är viktigt för både dess utseende och hållbarhet. Olika material och ytor kräver olika metoder för rengöring och underhåll. Denna guide ger dig en översikt över de bästa metoderna för att tvätta och vårda dessa ytor effektivt och säkert, dessutom får du även lite tips på fina utemöbler som du sen kan använda på din rena altan.

Tvätta trätrall & rengöra altan 

Grundläggande städning

Sopa regelbundet för att ta bort löv, smuts och annat skräp.

Använd mild såpvattenlösning och en hård borste för att skrubba trallen. Spola av med vattenslang för att snabbt rengöra ytan.

Snygga loungemöbler till ditt rengjorda trall

Använda högtryckstvätt för att tvätta trall

Att använda en högtryckstvätt för att rengöra en altan kräver försiktighet för att undvika skador på träet. Välj ett munstycke med bred spridning och håll det på ett säkert avstånd, omkring 30-60 cm, från träytan för att undvika att skada materialet. Testa först på en mindre synlig del av altanen och arbeta sedan metodiskt i sektioner. Om högtryckstvätten tillåter användning av rengöringsmedel, välj ett som är anpassat för träytor. Var särskilt försiktig nära fogar och kanter och se till att skölja ytan noggrant efter rengöring. Låt altanen torka helt innan du vidtar några ytterligare åtgärder som att olja in den. Använd högtryckstvätten med omsorg och inte för ofta för att skydda träet på din altan.

Trevliga matgrupper att ha ute på altan

Rengöra altan med ingrodd smuts

Att rengöra en altan med ingrodd smuts börjar med en grundlig sopning för att ta bort löst skräp. Blötlägg därefter altanen med varmt vatten för att mjuka upp smutsen. Använd en kraftfull rengöringslösning som är lämplig för träytor, eller för ett miljövänligt alternativ, prova en blandning av ättika och vatten eller bikarbonat och vatten. Skrubba sedan altanen noggrant med en hård borste, och fokusera extra på områden med hårdnackad smuts. Var försiktig om du använder en högtryckstvätt så att du inte skadar träet. Efter skrubbningen, skölj av altanen ordentligt för att ta bort all rengöringslösning och lösgjord smuts. Låt altanen torka helt innan eventuell ytterligare behandling. Regelbunden rengöring och underhåll förlänger altanens livslängd och skönhet.

Snygga utesoffor till trädäck

Tvätta altan med linoljesåpa

Att tvätta en altan med linoljesåpa är ett effektivt och miljövänligt sätt att rengöra och underhålla träytor utomhus. Linoljesåpa är skonsam för träet och ger samtidigt ett skyddande lager som hjälper till att bevara materialet. Blanda linoljesåpa med vatten enligt anvisningarna på förpackningen. För de flesta altaner fungerar en blandning av en del linoljesåpa till tio delar vatten bra.

Anpassa mängden såpa beroende på hur smutsig altanen är och träets kondition. Doppa en hård borste i linoljesåpablandningen och skrubba altanen noggrant. Arbeta in såpan i träet i sektioner. För bästa resultat, låt linoljesåpan verka på ytan i några minuter innan du sköljer av den. Skölj av altanen noggrant med vatten från en trädgårdsslang eller en hink. Se till att all linoljesåpa sköljs bort för att undvika halka.

För större altanytor kan en högtryckstvätt på låg inställning användas, men var försiktig så du inte skadar träet. Låt altanen torka helt. Linoljesåpan lämnar en lätt hinna som skyddar träet och ger det en förnyad lyster.

Undvik att använda altanen medan den torkar för att få bästa resultat.

Behandla Trädäck - Skydda och Bevara

Efter rengöring, låt trädäcket torka ordentligt.

Applicera en träolja eller annat skyddande medel för att bevara träets utseende och skydda mot väder och vind.

Sköna hängstolar till en mysig altan

Vanliga frågor om rengöring altan & trädäck

 • Kan man tvätta altanen med såpa?

  Ja, mild såpa är säkert för de flesta altantyper och är effektiv för att ta bort smuts och fläckar.

 • Kan man tvätta trall med YES?

  Ja, men det är viktigt att späda ut YES med vatten och att skölja ytan noggrant efteråt.

 • Kan man tvätta trall och trätrall med ättika?

  Ja, ättika är ett naturligt rengöringsmedel som kan användas för att rengöra trall, men det bör spädas ut med vatten.

 • Kan man rengöra trädäck med bikarbonat och ättika?

  Bikarbonat och ättika kan användas som en del av en naturlig rengöringslösning för trädäck. Det är effektivt mot smuts och mögel.

Summering rengöra trädäck och altan 

Genom att följa dessa råd kan du hålla din altan, trädäck och trall ren och i gott skick. Regelbunden rengöring och underhåll är nyckeln till att förlänga livslängden och bevara utseendet på din utomhusyta.

Läs också! Rengöra grill

Läs också! Inspiration uteplats