Skippa sidhuvud och gå vidare.

Äntligen SOMMARREA - mängder av prispressade möbler!

Kategorier

Inreda växthus

Ska du inreda ett växthus? Oj så roligt säger vi. Vi har skrivit ihop ett reportage med tips och idéer för just inredning av växthus. Vi passar även på att svara på vanliga frågor som dyker upp om odling och växthus. Häng med oss!
01/10/2024
Dela artikel

Inreda växthus - Ett givande projekt

Att inreda ett växthus är en spännande resa där du kan kombinera din kärlek för odling med bekväm och vacker inredning. Detta är en guide som ger dig tips, råd och svarar på de vanligaste frågorna du behöver veta för att skapa ett funktionellt och vackert växthus.

Grundläggande inredning i växthus

Hyllor och förvaring i växthus

Maximera utrymme, vägghyllor och hängande korgar är utmärkta för att spara golvutrymme. Tänk vertikalt och utnyttja varje ledig yta för att odla eller förvara.

Inred med smidiga planteringsbänkar i växthus

Rullande hyllor och bänkar är idealiska för att anpassa utrymmet efter säsong. De gör det också enklare att städa och omarrangera växter. En ordentlig planteringsbänk är oumbärlig i ett växt hus.

Inreda med trädgårdsmöbler i växthus

Skapa en oas, utöver funktionella möbler, överväg att inkludera en bekväm fåtölj eller en liten soffa. Det blir en inbjudande plats för avkoppling bland dina växter.

Materialval, välj material som tål fuktighet och temperaturförändringar, som till exempel rotting, plast eller behandlat trä.

Vacker cafegrupp

Tåliga utemöbler i konstrotting

Belysning och värme i ditt växthus

Belysning, i norra klimat kan extra belysning vara nödvändig under vintermånaderna. LED-lampor är energieffektiva och ger växterna det ljus de behöver.

Värmekällor, för att förlänga odlingssäsongen kan du överväga att installera en liten värmefläkt eller värmekabel.

Tristar 2-i-1 Keramisk värmefläkt KA-5266 1800 W vit - Vit - Värmefläkt

Tristar 2-i-1 Keramisk värmefläkt KA-5266 1800 W vit

Vit
Wow-pris!
Pris1 680 kr
Bra köp

Växthusodling tips och tricks

 • Vad kan man odla i växthus?

  Att odla i ett växthus öppnar dörren för en mängd olika växter, tack vare den kontrollerade miljön som skyddar mot väder och skadedjur. Här är några exempel på vad du kan odla i ditt växthus:

  • Tomater är väldigt populära att odla i växthus. De trivs i en varm och skyddad miljö.
  • Gurka, även dessa växter föredrar en varm och fuktig miljö, vilket gör dem idealiska för växthusodling.
  • Paprika, både söt och stark paprika kan odlas i växthus.
  • Aubergine, kräver liknande förhållanden som tomater och trivs bra i växthus.
  • Sallad, olika salladssorter kan odlas året runt i ett växthus.
  • Örter, basilika, koriander, mynta och andra örter trivs utmärkt i växthusets stabila klimat.
  • Jordgubbar, kan odlas i hängande korgar eller på hyllor för att spara utrymme.
  • Meloner, med rätt stöd och utrymme kan du även odla olika sorters meloner.
  • Chili, perfekt för växthus, där du kan kontrollera värmen de behöver för att frodas.
  • Vindruvor, med rätt beskärning och skötsel kan du odla vindruvor i växthus.

  Kom ihåg att olika växter har olika krav på ljus, vatten, näringsämnen och utrymme. Det är viktigt att göra lite forskning om varje växts specifika behov för att säkerställa att ditt växthus blir en framgångsrik och givande miljö för odling.

 • Hur stort växthus får man bygga utan bygglov?

  I Sverige är det tillåtet att bygga växthus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov. Dock bör du alltid kontrollera lokala bestämmelser. Placera växthuset där det får optimalt med sol under dagen. Se även till att det är skyddat från starka vindar.

 • När sätta ut tomater i växthus?

  Tomater bör sättas ut i växthuset när temperaturen inuti är konsekvent och risken för nattfrost är över. I många klimat sker detta vanligtvis runt mitten av maj. Det är viktigt att temperaturen i växthuset, särskilt på natten, inte sjunker under 10°C, eftersom låga temperaturer kan hindra tillväxten och leda till dålig fruktsättning.

 • När plantera ut gurka i växthus?

  Gurka kan planteras ut i växthuset när temperaturen inuti är stabil och varm nog, vanligtvis runt samma tid som tomater, i maj. Gurkor kräver en jämn temperatur på minst 15°C, även på natten. De är känsliga för frost, så det är avgörande att se till att nattfrosten definitivt är  förbi innan de planteras ut.

 • När kan man plantera i växthus?

  I ett växthus kan du börja plantera tidigare än i en utomhusmiljö, eftersom växthuset ger skydd mot kallt väder och frost. Beroende på din region och växthusets isolering, kan detta vara så tidigt som i slutet av februari till mars för frosttåliga växter, och för mer värmeälskande växter som tomater och gurkor i maj. Användning av värmemattor och extra belysning kan ytterligare förlänga din odlingsperiod.

Avslutande ord om inredning växthus

Att inreda ditt växthus med utemöbler, hyllor, krukor och odlingslådor är en fantastisk möjlighet att uttrycka din personliga stil samtidigt som du skapar en mångsidig och inbjudande plats. Oavsett om ditt växthus är en plats för seriös odling, avkoppling, eller sociala tillställningar, blir valet av möbler en central del i att skapa en miljö där både växter och människor kan trivas.

Kom ihåg att det bästa med växthusinredning är att det inte finns några fasta regler. Det handlar om att skapa en plats som speglar din personlighet och möter dina behov. Så var kreativ, ha kul, och låt ditt växthus bli en källa till både skönhet och glädje.

Läs också! Rengöra utemöbler

Läs också! Inspiration - Trädgårdsbelysning