Skippa sidhuvud och gå vidare.

Just nu - upp till 60% rabatt på sommarens utemöbler!

Visar 2 av 2 produkter

Vitvinsglas är ett speciellt glas som används för att servera och dricka vitt vin. Dessa glas är oftast lite mindre och smalare än rödvinsglas för att bättre kunna framhäva vinets karaktär och doft. Formen på glaset hjälper till att koncentrera vinets aromer och leda dem till näsan när man dricker. Vitvinsglas kan vara antingen helt genomskinliga eller ha en färgad fot för att bättre kunna bedöma vinets färg och klarhet. Oavsett utseende är vitvinsglas en viktig del av vinupplevelsen och kan bidra till att förhöja smaken och njutningen av det vita vinet.

Vanliga frågor om Vitvinsglas

Vad är skillnaden på vitvinsglas och rödvinsglas?

Det finns några skillnader mellan vitvinsglas och rödvinsglas. Här är några av de vanligaste skillnaderna:

  • Form: Vitvinsglas är vanligtvis smalare och högre än rödvinsglas. Detta hjälper till att bevara den friska och fruktiga doften hos vita viner. Rödvinsglas är vanligtvis bredare och har en större skål för att släppa fram och koncentrera de rika och komplexa aromerna hos röda viner.
  • Storlek: Rödvinsglas är oftast större än vitvinsglas för att ge viner mer yta att andas och avge sina aromer. Vitvinsglas är mindre för att hålla vinet svalare och friskare.
  • Tjocklek: Rödvinsglas har vanligtvis tjockare glasväggar än vitvinsglas eftersom röda viner behöver mer syrekontakt för att utveckla sina smaker.

Det är viktigt att notera att dessa är generella skillnader och det kan finnas olika varianter av vitvinsglas och rödvinsglas beroende på tillverkare och regioner.

Hur många cl är ett vitvinsglas?

Ett standard vitvinsglas brukar vanligtvis rymma mellan 12 och 18 centiliter (cl) vin. Det kan dock variera beroende på glasets storlek och form.

Ska rosévin drickas ur vitvinsglas?

Ja, rosévin kan drickas ur vitvinsglas. Vitvinsglas är oftast lite mindre och smalare än rödvinsglas, vilket hjälper till att koncentrera dofterna i vinet. Eftersom rosévin ofta har en subtilare doft och smak jämfört med rött vin, kan det vara fördelaktigt att använda ett vitvinsglas för att bättre uppskatta dess aromer och karaktär. Det är dock inte några hårda regler och du kan självklart njuta av rosévinet i vilket glas du föredrar!