Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 300 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: DEAL300

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 4 000 kr. 

Lampa över matbord inspiration

Ska du köpa en lampa att ha över ditt matbord. Vad kul säger vi och vill genast komma med tips och visa dig våra favoriter. Vi har valt ut lite guldkorn som vi tycker passar för just detta. Häng med oss och hitta din nya favorit!
03/27/2024
Dela artikel

Lampa över matbord & köksö inspiration & tips

Ska vi prata om att välja en lampa till matbordet eller köksön? En snygg lampa över ditt matbord kan vara helt avgörande för att få till den där perfekta stämningen och funktionaliteten i ditt hem! Så, häng med när vi kommer med lite tips och inspiration din väg för att guida dig till den ultimata lampan för ditt matbord ock köksö.

Se all vår belysningSe alla taklamporSe alla designlampor

Kanske söker du en klassisk matbordslampa?

Den industriella stilen tycker vi är superfin på en kökslampa

Modern & iögonfallande lampa att ha över köksbordet

Fynda matbordslampa för max 500 kr

Lyxa till det med en takkrona över ditt matbord & köksö

Underbara taklampor i rotting - Perfekta över köksbord

Vanliga frågor om lampa över matbord

 • Hur stor lampa ska man ha över matbord?

  Det finns ingen exakt storlek på lampan som är universell för alla matbord, eftersom det beror på flera faktorer, inklusive storleken på matbordet, dess form, rummets storlek och takhöjd samt den estetiska stil du föredrar. Men här är några generella riktlinjer som kan hjälpa dig att välja rätt storlek på lampan för ditt matbord.

  1. Matbordets storlek - Lampan bör vara proportionell mot storleken på matbordet. En tumregel är att lampan bör vara ungefär en tredjedel till hälften av bredden på matbordet.

  2. Rumstorlek och takhöjd - Om rummet är stort och taket är högt kan du välja en större lampa som inte ser för liten ut i förhållande till rummet. Om rummet är litet kan en stor lampa kännas överväldigande.

  3. Ljusstyrka: Tänk på hur mycket ljus du behöver över matbordet för att skapa en lämplig atmosfär för måltider. En dimbar lampa kan vara ett bra alternativ för att justera ljusstyrkan efter behov.

  4. Balans: Slutligen, se till att lampan är i proportion till hela rummet och inte dominerar över resten av inredningen. Det är viktigt att skapa balans mellan alla element i rummet.

 • Hur högt ska en lampa sitta över matbord?

  Höjden på lampan över matbordet är också en viktig faktor för att skapa rätt ljus och visuellt utrymme. Här är några generella riktlinjer för höjden på lampan över matbordet.

  1. Avstånd från lampan till matbordet - Lampan bör hänga tillräckligt lågt för att ge bra belysning över matbordet utan att vara för nära eller för långt bort. Ett vanligt rekommenderat avstånd är vanligtvis mellan ca 70-90 cm från undersidan av lampan till matbordets yta. Detta avstånd kan justeras beroende på din personliga preferens och rummets specifika förhållanden.

  2. Undvik bländning - Se till att lampan inte hänger för lågt så att den bländar ögonen på personer som sitter vid bordet. Om lampan är för låg kan den också blockera sikten över bordet och göra det svårt att kommunicera med personer på andra sidan. Å andra sidan, om lampan hänger för högt över bordet kan det minska dess effektivitet att belysa måltiden.

  3. Rumshöjd - Om du har ett rum med högt i tak kan du hänga lampan lite högre än normalt för att fylla ut utrymmet. Om takhöjden är lägre kan du behöva hänga lampan lite lägre för att skala den proportionellt mot rummets storlek.

Fler tips 👇