Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Vilken höjd matbord & sitthöjd stol?

Höjd Matbord & sitthöjd stol

Vilken höjd man ska ha på sitt bord och vilken sitthöjd stolen ska vara är bland de vanligaste frågorna vi får, låt oss nu reda ut detta!

Frågan om hur högt ett matbord bör vara är central. Den ideala höjden beror på flera faktorer, inklusive personlig komfort och stilpreferenser. Att välja rätt höjd skapar en trevlig atmosfär för både vardagsmåltider och sociala tillställningar.

Att skapa en harmonisk atmosfär i ditt kök eller matsal kräver såklart omsorgsfullt övervägande av matbordets höjd och stolens sitthöjd.

Här tipsar vi dig genom de optimala måtten för att säkerställa både elegans och komfort.

Se Matbord & köksbord

Se Matstol & köksstol

  • Vilken höjd ska man ha på matbord?

    När vi pratar om höjden på ett matbord, eller "matbordshöjd" som det kallas, är standardmåttet vanligtvis mellan 75 och 80 centimeter. Detta skapar en bekväm nivå för att njuta av dina måltider och samtidigt bibehålla en estetiskt tilltalande design.

Rätt höjd på ditt nya matbord

Rätt sitthöjd på din stol

Att ha rätt sitthöjd på sin stol är viktigt av flera skäl. För det första främjar det ergonomisk komfort och stöd för ryggen, vilket kan minska risken för obehag eller skador. Dessutom bidrar en korrekt sitthöjd till att upprätthålla en sund kroppshållning och kan förebygga långvariga belastningsskador. Estetiskt sett skapar det också en enhetlig och harmonisk atmosfär kring matbordet eller skrivbordet.

  • Vilken sitthöjd ska man ha på sin stol?

    För att skapa en perfekt balans är det viktigt att överväga sitthöjden på stolarna runt ditt matbord. En sitthöjd på 45-50 centimeter är vanligtvis optimal. Detta säkerställer inte bara ergonomisk komfort utan bidrar också till den övergripande visuella harmonin i ditt köksområde.

Rätt sitt höjd på din nya stol

Rätt höjd för barnen vid bordet

Till våra små middagsgäster krävs såklart barnstolar så att de ska sitta optimalt vid bordet. 

Barnstolar är utformade med hänsyn till barnets storlek och kroppsform för att främja en korrekt sittställning och minska risken för obehag eller skador.

Många barnstolar är dessutom justerbara i höjd, vilket möjliggör anpassning till barnets tillväxt och förändrade behov över tiden.

Se Matstol barn

Läs också! Inspiration - Inreda barnrum

Läs också! Inspiration sovrum

Matstol i rätt höjd för barn