Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Ta bort kaffe fläckar - Matta & soffa

Få bort envisa kaffefläckar på matta och soffa

Vem har inte spillt en kopp kaffe och sedan kämpat med den mörka fläcken som kvarstår? Kaffefläckar kan vara en verklig utmaning, men med rätt kunskap och verktyg kan du bli av med dem. Låt oss dyka ner i några kloka rengöringstips!

Köp Rengöring soffa

Köp Soffa

Köp Matta

 • Varför är kaffefläckar så svåra att ta bort?

  Kaffe innehåller tanniner som binder fibrer och orsakar fläckar. Kaffets naturliga oljor kan ge fläckar, en fet konsistens, vilket gör dem svårare att ta bort. Mörkrostat kaffe har fler pigment, vilket kan orsaka mörkare fläckar.

 • Är kaffefläckar permanenta på mattan?

  Kaffefläckar på mattan är oftast inte permanenta, men de kan vara svåra att få bort, särskilt om de inte behandlas omedelbart. Ju snabbare en kaffefläck hanteras, desto större är chansen att få bort den helt. Om kaffet innehåller grädde eller socker, kan det vara ännu svårare att få bort fläcken, eftersom dessa ingredienser kan lämna ytterligare rester.

  För att öka chansen att helt ta bort en kaffefläck från en matta, bör du:

  1. Snabbt suga upp så mycket av kaffet som möjligt med en ren, torr trasa eller papper.
  2. Applicera en lämplig fläckborttagningslösning och följa råden för fläckborttagning.
  3. Upprepa behandlingen om nödvändigt.

  I vissa fall, särskilt om fläcken är gammal eller mattan är av ett känsligt material, kan det vara nödvändigt att kontakta en professionell mattrengöringstjänst för att säkerställa att fläcken tas bort helt utan att skada mattan.

Rengöring kaffefläckar för olika typer av material

För olika material kan krävas olika typer av rengöring, här är några snabba punkter på hur du ska tänka med olika typer av material. 

Tyg

Syntetiska fibrer (polyester, nylon, akryl): Badda genast fläcken med en fuktig trasa för att absorbera så mycket av kaffet som möjligt. Använd sedan ett milt tvättmedel blandat med vatten och badda försiktigt. Du kan även testa ett mattrengöringsmedel för din matta.

Fler tips på tyg

 • Strö salt över färska fläckar. Låt verka i några minuter, sug sedan upp med dammsugare.
 • För äldre fläckar, prova att gnida in äggula, låt verka och skölj sedan med kallt vatten.
 • Applicera glycerin på fläcken, låt verka i 30 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Naturfibrer (bomull, linne)

Absorbera kaffet med en fuktig trasa. Prova med kolsyrat vatten eller ett milt tvättmedel för att behandla fläcken. Var försiktig med att inte blöta materialet för mycket.

Få bort kaffefläckar - Rengöringsprodukter för textil

Läder

Torka bort kaffet omedelbart med en torr trasa för att förhindra att det tränger in. Använd en läderspecifik rengörare för att behandla eventuella återstående fläckar.

Ny Skinnsoffa

Mocka

Badda försiktigt bort kaffet med en fuktig trasa. Om en fläck kvarstår, prova med en mockarengörare eller -borste.

Få bort kaffefläckar på läder

Ull

Absorbera kaffet med en fuktig trasa. Använd kallt vatten och ett milt tvättmedel, och badda försiktigt. Se till att inte gnugga, eftersom detta kan sprida fläcken ytterligare.

Köp Ullmatta

Silke

Dessa mattor är känsliga, och det kan vara bäst att kontakta en professionell mattrengörare vid fläckar. Om du väljer att prova själv, använd kallt vatten och badda försiktigt.

Kaffefläckar kan vara svåra, men inte omöjliga att ta bort. Med lite tålamod och dessa tips kan du få ditt hem att se fläckfritt ut igen! Kom ihåg att testa alla rengöringsmetoder på ett diskret område först för att säkerställa att det inte skadar materialet.

Läs också! Rengöra & tvätta bäddmadrass

Läs också! Inspiration sovrum

Får du ej bort kaffefläcken? Dags för en ny matta?