Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Hur högt ska en TV sitta?

Se alla TV bänk & mediabänk

Se alla TV-möbelset

Hur högt ska en TV sitta?

När du funderar på att hänga upp din TV på väggen, finns det många aspekter att överväga. En av de mest avgörande frågorna som brukar dyka upp är "hur högt ska TV:n sitta?". Genom att följa dessa riktlinjer kommer du att kunna njuta av den bästa tittarupplevelsen.

Att placera din TV på rätt höjd är avgörande för att få den bästa tittarupplevelsen och undvika onödig belastning på ögon och nacke. Det finns dock många faktorer att tänka på när du bestämmer dig för rätt höjd. Häng med oss!

 • Vilket avstånd ska man ha ha om man har en stor TV?

  Det finns några fingervisningar på storlek på TV kontra avståndet som kan vara bra att känna till innan du påbörjar monteringen. 

  Upp till 32 tum -  Avståndet bör vara mellan 1,5 till 2 meter.

  33 till 55 tum -  Avståndet bör vara mellan 2 till 3,5 meter.

  Över 56 tum -  Avståndet bör vara 3,5 meter eller mer.

 • Hur högt ska man montera en TV ovanför en konsol?

  När du monterar en TV ovanför en konsol är det viktigt att tänka på både estetik och ergonomi. Generellt bör TV:n placeras i ögonhöjd när du sitter ner, vilket ofta betyder att mitten av TV-skärmen bör vara ungefär i höjd med ögonen. För de flesta sittplatser innebär detta att mitten av TV:n ska vara cirka 100-110 cm från golvet.

  Om TV:n placeras över en konsol kan du behöva justera höjden beroende på konsolens höjd och din sittplatsavstånd. Ett bra utgångspunkt är att lämna ett mellanrum på cirka 20-30 cm mellan botten av TV:n och toppen av konsolen för en balanserad look och för att undvika att TV:n känns för högt upp.

  Kom ihåg att detta är generella riktlinjer och det bästa är att anpassa höjden efter dina personliga behov och rummets layout.

Höjd på TV på väggen

När det kommer till höjden för TV:n bör skärmens mitt vara i ögonhöjd när du sitter ner.

 • - Målet är att skärmens mitt ska vara i ögonhöjd.
 • - Du bör undvika att titta uppåt eller nedåt i största möjliga mån.
 • - Om din soffa är standardhöjd och du sitter i en normal sittställning, ligger din ögonhöjd    sannolikt mellan 100 till 120 centimeter från golvet. För de flesta rum rekommenderas därför att skärmens mitt placeras ungefär på denna höjd.

TV storlek och avstånd 

Ett för nära avstånd kan orsaka ögonansträngning, medan ett för långt avstånd kan minska detaljer och skapa en mindre engagerande upplevelse. Vi har punktat upp 5 punkter som kan vara bra att tänka på.

 • Ju större TV, desto viktigare blir det att tänka på placeringen.
 • Hur långt du sitter från TV:n påverkar också var du bör placera den.
 • En större TV kan behöva placeras något högre än en mindre TV. Med större TV-apparater blir skärmens nedre kant högre upp från golvet, vilket kan påverka den optimala tittarvinkeln.
 • Generellt rekommenderas ett avstånd som är cirka 1,5 till 2,5 gånger TV-skärmens diagonala storlek.
 • Om du sitter närmare vill du kanske placera TV:n lägre för att minska belastningen på nacken.

Spana in våra snygga TV-bänkar

Tips! 

Rummets storlek - Tänk på rummets dimensioner och layout. I ett mindre rum kanske du inte har mycket val, men i större utrymmen kan du leka med placeringen.

Övrig inredning - Se till att ingenting blockerar din synvinkel.

Att bestämma hur högt en TV ska sitta är en balansakt mellan estetik, komfort och TV-storlek. Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer kan du hitta den perfekta höjden för din TV i ditt hem. Lycka till med planeringen och uppsättningen!

Läs också! Inspiration - TV-bänk

Läs också! Inspiration vardagsrum