Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 400 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: SAVE400

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 5 000 kr. 

Tvätta & torktumla duntäcke

Att tvätta och torktumla ett duntäcke kräver lite kunskap för att det ska bli helt rätt. Följ med oss så kan du få titta på vår steg för steg guide med hur du behåller fluffigheten i ditt duntäcke från tvätt till torktumling.
03/04/2024
Dela artikel

Tvätta & torktumla duntäcke

Ett duntäcke kan ge ultimat komfort och värme under kalla nätter, men det kräver korrekt underhåll för att behålla sin kvalitet. Att tvätta och torktumla duntäcken kan vara lite knepigt, men med rätt teknik kan du hålla ditt täcke fräscht och fluffigt under lång tid framöver.

Tvätta duntäcke

Att tvätta duntäcket på rätt sätt är avgörande för att behålla dess kvalitet och fluffighet. Här är stegen för att tvätta ditt duntäcke.

 • Kontrollera tvättinstruktionerna
  Innan du börjar, se till att läsa och följa tillverkarens tvättinstruktioner på duntäcket för att undvika skador.
 • Använd ett skonsamt tvättmedel
  Välj ett mildtvättmedel och undvik att använda blekmedel eller starka kemikalier som kan skada dunet.
 • Välj rätt tvättprogram
  Välj ett skonsamt tvättprogram för att undvika att dunet klumpar ihop sig under tvätten.
 • Tvätta i kallt vatten
  För bästa resultat, tvätta duntäcket i kallt vatten för att undvika att dunet förlorar sin naturliga fluffighet.
 • Undvik att överbelasta tvättmaskinen
  Tvätta endast ett duntäcke åt gången för att säkerställa en grundlig rengöring och undvika att täcket skadas. Det är möjligt att tvätta duntäcken i din egen tvättmaskin, förutsatt att den är tillräckligt stor. Vanliga hushållstvättmaskiner klarar oftast duntäcken med fyllning upp till 400 gram. Dun absorberar mycket vatten, så maskinens motor bör ha tillräcklig kapacitet. Täcket bör ha gott om utrymme i trumman för att röra sig fritt, du bör aldrig tvinga in det. För att underlätta rörelsen kan du lägga till några tennisbollar i tvättmaskinen. Det hjälper till att behålla täckets fluffighet och kvalitet över tid.
 • Tvätta inte för ofta
  Duntäcke bör du inte tvätta i tvättmaskin mer än 1-2 ggr per år. Du kan med fördel vädra ditt duntäcke regelbundet för att hålla det fräscht.
Se alla duntäckeSe alla täckeSe alla påslakanset

Torktumla duntäcke

Att torktumla duntäcken kräver lite extra omsorg för att undvika skador på dunet. Här är några viktiga punkter att tänka på.

 • Använd låg värme
  Välj alltid den lägsta värmeinställningen på torktumlaren för att undvika överhettning och skador på dunet.
 • Tennisbollar
  Tillsätt några rena tennisbollar i torktumlaren för att fluffa upp dunet och förhindra att det klumpar ihop sig under torkningen.
 • Kontrollera regelbundet
  Stoppa torktumlaren varje 30 minuter för att fluffa upp och vända på duntäcket för en jämn torkning.
 • Torktumla tillräckligt länge 
  Det kan ta några timmar för ett duntäcke att torka helt, så var beredd på att låta det ligga i torktumlaren tills det är helt torrt.

Obs! Lufttorkning är inte att rekommendera för ett duntäcke då dunfjädrarna klumpar ihop om de inte är i ständig rörelse.

Torktumla och tvätta duntäcke på rätt sätt!

Att tvätta och torktumla duntäcken kan vara enkelt om du vet hur man gör det på rätt sätt. Genom att följa dessa tips kan du njuta av ett rent, fräscht och fluffigt duntäcke för många år framöver.

Sköna och bekväma täcke!

Läs också!