Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 300 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: DEAL300

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 4 000 kr. 

Tvätta handdukar

Vi har satt ihop lite tips när det kommer till att tvätta handdukar. Vi svarar även på vanliga frågor och kommer med tips på alternativa tvätt-metoder. Häng med oss!
03/15/2024
Dela artikel

Vanliga frågor och svar om att tvätta handdukar

Att tvätta Handdukar regelbundet är viktigt för att hålla dem fräscha och hygieniska. I denna artikel svarar vi på de vanligaste frågorna som olika grader man kan använda samt vad det finns för alternativa metoder för att tvätta handdukar.

Tvätta handdukar vid olika temperaturer

Tvätta handdukar i 90 grader

Att tvätta handdukar i 90 grader är effektivt för att avlägsna bakterier och orenheter, vilket är särskilt viktigt om handdukarna används av många människor eller om de är extra smutsiga. Tänk dock på att handdukar kan krympa om de tvättas vid höga temperaturer som 90 grader. Värmen kan påverka fibrerna i tyget och orsaka krympning, särskilt om handdukarna är tillverkade av bomull. Bomull har en tendens att krympa när den utsätts för värme och fukt, och höga tvättemperaturer kan förstärka denna effekt. Om det är nödvändigt att tvätta handdukar vid högre temperaturer för att desinficera dem, se till att kontrollera tvättanvisningarna på handdukarna och använd en skonsam tvättcykel om möjligt. Att använda lufttorkning istället för torktumlare kan också minska risken för krympning.

Tvätta handdukar i 60 grader

Att tvätta handdukar i 60 grader är fortfarande effektivt för att döda bakterier och ta bort smuts och olja från handdukarna. Det är en mer energieffektiv temperatur jämfört med 90 grader.

Tvätta handdukar i 40 grader

Att tvätta handdukar i 40 grader är skonsammare mot tyget och energisnålare än om du tvättar i 60 grader, men det kan inte garanteras att alla bakterier elimineras vid denna temperatur. Det är bäst för handdukar som inte är mycket smutsiga.

Snygga handdukar om det är dags att byta

Alternativ till tvätta handdukar - Ättika & bikarbonat

 • Kan man tvätta handdukar med bikarbonat?

  Ja absolut, bikarbonat är ett effektivt naturligt alternativ för att tvätta handdukar. Med fördelar som.

  • Bikarbonat är känt för sin förmåga att absorbera och neutralisera dålig lukt. Genom att lägga till bikarbonat i tvätten kan du hjälpa till att avlägsna eventuell oönskad lukt från handdukarna.
  • Bikarbonat kan göra handdukarna mjuka och fluffiga genom att minska hårdheten i vattnet och lösa upp eventuella mineralavlagringar på tyget.

  • Bikarbonat kan hjälpa till att hålla färgerna på handdukarna ljusa och livfulla genom att balansera pH-nivån i tvättvattnet och förhindra att färgerna bleknar.

  • Bikarbonat är säkert att använda med de flesta typer av tyger och tvättar, men det är alltid bäst att göra en liten test först för att säkerställa att det inte påverkar handdukarnas färg eller kvalitet på något sätt.
 • Kan man tvätta handdukar med ättika?

  Ja, det är fullt möjligt att tvätta handdukar med ättika, och det kan till och med vara fördelaktigt på flera sätt.

  • Mjukgörande effekt
   Ättika kan fungera som ett naturligt mjukgörande medel för handdukar, vilket gör dem mjuka och fluffiga efter tvätt.

  • Avlägsnar lukt
   Ättika är effektivt för att avlägsna dålig lukt från handdukar. Det kan neutralisera odörer och lämna handdukarna fräscha och doftfria.

  • Desinficerar
   Ättika har antiseptiska egenskaper och kan hjälpa till att döda bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas på handdukar, vilket bidrar till en renare och mer hygienisk tvätt.

  För att använda ättika vid tvätt av handdukar, lägg till en halv till en hel kopp vitvinsvinäger i tvättmaskinens sköljmedelsfack eller direkt i tvättvattnet. Kör sedan en normal tvättcykel som vanligt. Se till att inte överdosera ättika, eftersom för mycket kan vara irriterande för känslig hud och tyg.

 • Hur ofta ska man tvätta handdukar?

  Handdukar bör tvättas regelbundet, särskilt om de används frekvent. Tvätta dem minst en gång i veckan eller oftare vid behov.

Kika på handdukarKika på badlakan