Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 400 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: SAVE400

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 5 000 kr. 

Tvätta ryamatta

Välkommen till din steg-för-steg guide på hur du bäst rengör din ryamatta. Vi har samlat tips och trix på sådant som kan vara bra att tänka på när du är i farten och ska rengöra.
03/07/2024
Dela artikel

Tips på hur du ska tvätta din ryamatta

Att hålla din Ryamatta skinande ren är verkligen ett måste för att den ska hålla sig lika fluffig och fin som när du köpte den. Men oroa dig inte! Här är några superenkla tips för att hjälpa dig med tvättningen och rengöringen av din ryamatta. Nu kör vi!

Hur ska man tvätta ryamatta?

Ryamattor är mjuka och mysiga, men de kan vara känsliga för felaktig rengöring speciellt beroende på vilket material ryamattan har på baksidan. Genom att följa rätt tekniker och använda lämpliga produkter kan du säkerställa att din ryamatta förblir i bästa skick under lång tid.

Underbara ryamattor

Rengöra ryamatta - Steg-för-Steg

Innan du tvättar din ryamatta är det viktigt att förstå hur man rengör den på rätt sätt för att undvika att skada fibrerna. Här är några generella tips för rengöring av ryamattor

OBS, läs alltid noga på tvättinstruktionerna, är du osäker bör du konsultera en expert!

  • Börja med att dammsuga mattan noggrant för att avlägsna löst damm och smuts från ytan. Använd en dammsugare med en borste för att komma åt alla svåråtkomliga områden. Dammsug gärna din matta en gång i veckan och passa på att även ta ut mattan utomhus för att vända och skaka av den ordentligt. Då ryamattor har en lång lugg hamnar det enkelt smuts i luggen som kan vara svår att få bort med en dammsugare.

  • Om en fläck uppstår på din ryamatta, agera snabbt genom att absorbera så mycket vätska som möjligt med en ren ljus frottehandduk. Undvik att gnugga fläcken, vilket kan sprida den ytterligare, och använd istället en mild fläckborttagningslösning om det behövs. För starka rengöringsmedel kan bleka materialet så undvik dem.

  • Om din ryamatta är liten nog att passa i handfatet eller badkaret kan du tvätta den för hand för bästa resultat. Använd återigen ett milt tvättmedel och arbeta i små sektioner med en mjuk borste eller svamp för att rengöra mattan försiktigt. 

OBS! Tänk på 👇

  • Ryamattor tillverkade av syntetmaterial som polyamid eller polypropylen tål vanligtvis rengöring med vatten. Mattor med baksidor av material som filt kan enkelt tvättas i tvättmaskin, badkar eller spolas av med en trädgårdsslang utan problem.

  • Det är viktigt att notera att många maskinvävda wiltonmattor och ryamattor med lugg av syntetiskt material har baksidor tillverkade av jute. Dessa mattor bör undvikas att bli blöta då en matta med jutebaksida som utsätts för vatten kan resultera i bubblighet efter att den har torkat. För att undvika detta problem är det alltid bäst att noga läsa och följa de tvättråd som följde med vid köpet av din matta innan du utför någon form av rengöring.

Läs också!