Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 300 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: DEAL300

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 4 000 kr. 

Viskos tvättråd

Behöver du lite tips på hur du ska rengöra din matta i viskos? Vi har samlat på oss några tips och råd i just ett sådant reportage. Häng med oss och bli förhoppningsvis lite klokare på vägen.
03/06/2024
Dela artikel

Så här ska du tvätta din viskosmatta - Praktiska tips & råd

Att hålla din viskosmatta fläckfri och fräsch är nyckeln till att bevara dess vackra utseende och kvalitet över tid. Här är några användbara tips för att hjälpa dig att tvätta och rengöra din viskosmatta på bästa sätt.

Viskosmattor är kända för sin unika mjukhet och silkeslena känsla, men när det kommer till tvätt behöver de lite extra kärlek och förbehandling för att undvika att skada fibrerna och bevara sin eleganta look. Genom att använda rätt tekniker och produkter kan du se till att din viskosmatta förblir i toppskick länge.

Stilrena mattor i viskos

Viskos tvättråd

Innan du tvättar din Viskosmatta & konstsilkesmatta är det viktigt att förstå dess specifika tvättråd för att undvika att skada fibrerna. Här är några generella tvättråd att följa.

 • Läs tvättinstruktionerna
  Kontrollera mattans tvättinstruktioner för att se om den är maskinell eller handtvättbar. Följ dessa instruktioner noggrant för bästa resultat.

 • Impregnera din viskosmatta
  När det handlar om viskosmattor finns det en hel del fördelar utöver att de bara är lyxiga och sköna att gå på. En av de mest anmärkningsvärda fördelarna är hur enkla de är att underhålla. Till skillnad från andra typer av mattor samlar inte viskos upp smuts lika lätt som till exempel ull. Trots det är det fortfarande viktigt att impregnera din viskosmatta för att skydda den från smuts och fläckar. Det finns en mängd olika impregneringsmedel, så se till att välja ett som är skräddarsytt för din matta. Oftast räcker det med att impregnera mattan en gång om året för att hålla den skyddad.

 • Använd skumtvätt på din viskosmatta
  Viskosmattor tål skumtvätt och kan enkelt tvättas i en tvättmaskin. Men var alltid noga med att följa tvättanvisningarna så att du inte skadar mattan. Det är också viktigt att inte överdriva mängden tvättmedel, då det kan vara svårt att skölja ur allt och lämna fläckar på mattan. Så en gång om året, tvätta den i skumtvätt och se till att torka ordentligt för att undvika fuktproblem.

 • Torrschampo till viskosmatta
  Viskosmattor kan rengöras effektivt med torrschampo. Processen är densamma som för andra mattor, men det finns några viktiga saker att komma ihåg. Torrschampo är mycket effektivt mot smuts och fläckar, men det kan vara en utmaning att helt få bort det från mattan. Så se till att skaka av mattan ordentligt efter rengöring. Dessutom, undvik överdriven användning av torrschampo eftersom det kan torka ut viskosfibrerna och göra mattan skör.

 • Kemtvätta viskosmatta
  Viskosmattor kan kemtvättas, men det är sällan nödvändigt. För mindre fläckar, försök först med torrschampo eller tvål och vatten. För större fläckar eller om mattan är rejält smutsig kan kemtvätt vara nödvändigt, men använd ett skonsamt tvättmedel. Påminn personalen på kemtvätten om att vara varsamma, eftersom de inte alltid har den bästa koll på materialet.

 • Bikarbonat - Fläckborttagningsmedel
  Fläckborttagningsmedel samt bikarbonat kan också vara användbart för rengöring. Men, som alltid, läs instruktionerna noga för att undvika skador på mattan. Använd en mild rengöringsmetod först, som torrschampo eller tvål och vatten, och använd fläckborttagningsmedel endast om det verkligen behövs.

Fler snygga mattor!

Extra tips!

 • Undvik att placera tunga möbler direkt på viskosmattan för att minska risken för att mattan slits eller får permanenta märken.

 • Rengör omedelbart eventuella spill eller fläckar för att förhindra att de absorberas djupt ner i fibrerna och blir svårare att ta bort senare.

 • Lufta mattan regelbundet genom att hänga den utomhus eller placera den på en luftig plats för att hjälpa till att avlägsna lukt och fräscha upp den.

 • Använd mattunderlägg under din viskosmatta för att skydda golvet och minska risken för att mattan ska glida runt.

Genom att följa dessa tips och råd kan du hålla din viskosmatta ren och fräsch för en lång livslängd och njuta av dess eleganta och lyxiga utseende i ditt hem.

Läs också!