Skippa sidhuvud och gå vidare.

Wow - 400 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: SAVE400

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 5 000 kr. 

Midsommar 2024 - Dukning & dekoration

Midsommar närmar sig med stormsteg. Denna underbara högtid då vi laddar för god mat och lek. Vi har satt ihop lite tips på dukning, hur du kan dekorera och vilka lekar som kan lekas. Häng med oss!
02/14/2024
Dela artikel

Midsommar 2024 - Tid för avkoppling och gemenskap

Midsommar, en av de mest ikoniska och älskade traditionerna i Sverige, står för gemenskap, glädje och firandet av sommarens ankomst. Med dess rötter djupt förankrade i svensk kultur och historia, är midsommar en tid för människor att samlas, njuta av naturens skönhet och välkomna den ljusa sommarnatten. Som vi blickar fram emot midsommar 2024, låt oss utforska hur denna traditionella fest kan förvandlas till en minnesvärd och givande upplevelse för alla.

Vackra glas till dukningen

Dukning till midsommar -  En fest av färger och smaker

Ett av de mest centrala elementen i midsommarfirandet är midsommarbordet. Med en rikedom av färgglada råvaror och traditionella rätter är midsommarbordet en fest för ögat och gommen. Grönskan av färskpotatis, sillens rika smaker, den krämiga gräddfilen och de söta jordgubbarna skapar en symfoni av smaker som hyllar sommarens skörd. Vid dukningen, låt dina val av tallrikar, servetter och dekorationer spegla de livliga färgerna i sommaren, med grönt, gult och blått som dominerande toner.

Sköna & snygga teakmöbler

Midsommar - 6 tips till din dukning 

 1. Använd färger som grönt, gult och blått för att skapa en festlig atmosfär på din midsommardukning. Välj servetter, tallrikar och dekorativa detaljer i dessa färger för att ge en enhetlig och festlig look.

 2. Dekorera din midsommardukning med vackra blomsterarrangemang för att skapa en känsla av sommar och friskhet. Använd säsongens blommor och grönska för att skapa vackra och naturliga arrangemang som kommer att lysa upp bordet.

 3. Skapa en intressant och dimensionell dukning genom att använda flera lager av tallrikar, servetter och dekorativa detaljer. Placera stora tallrikar underst och lägg sedan mindre tallrikar och skålar ovanpå för en elegant och inbjudande look.

Dimensionell dukning till midsommar

 1. Lägg till personliga detaljer på din midsommardukning för att göra den extra speciell. Använd personliga namnskyltar eller placeringskort för varje gäst och lägg till små detaljer som ljus eller små gåvor för att göra varje plats unik.

 2. Lägg till lekfulla element på din midsommardukning för att skapa en avslappnad och festlig atmosfär. Använd exempelvis små midsommarstänger eller dekorativa detaljer som påminner om traditionella midsommarlekar för att skapa ett lekfullt och underhållande tema.

 3. Ta med naturen på din midsommardukning genom att använda naturliga material som trä, sten och växter som dekorativa element. Använd exempelvis träskivor som tallrikar eller små stenar som placeringskort för en rustik och naturlig känsla.

Midsommar dekoration - Tradition & kreativitet i harmoni

För att skapa den perfekta atmosfären på din midsommarfest, låt dekorationerna spegla både tradition och personlig stil. Traditionella midsommarstänger och midsommarkransar kan användas som prydnader runt festplatsen för att ge en autentisk känsla av festlighet. För bordet, välj blommor och löv i säsongens färger och arrangera dem på ett sätt som för tankarna till de vilda blomsterängarna i sommarsolen. Ljusslingor, ballonger och färgglada girlanger kan också användas för att skapa en festlig och livlig atmosfär som kommer att glädja dina gäster och sätta tonen inför en oförglömlig kväll.

Fina ljusslingor skapar mysig stämning på midsommar

Lekar midsommar - Att skapa minnen för livet

Utöver mat och dekorationer är midsommar även en tid för lek och gemenskap. Traditionella lekar som stångresning, ringdans och säcklöpning är perfekta för att underhålla både unga och gamla. Varför inte anordna en tävling i blomsterkrans-tillverkning där alla kan delta och låta sin kreativitet blomstra? Lekar och aktiviteter skapar inte bara skratt och glädje, utan kan hjälpa gästerna att lära känna varandra.

6 lekar till midsommar

 • Stångresning
  Traditionell midsommarlek där en midsommarstång reses och dekoreras med blommor och löv. Alla deltagare kan hjälpa till att resa stången och sedan dansa runt den till traditionella sånger och musik.

 • Ringdans
  En klassisk midsommarlek där deltagarna bildar en ring och dansar runt midsommarstången. Leken kan varieras genom att lägga till olika danssteg och rörelser.

 • Säcklöpning
  En rolig tävling där deltagarna tävlar genom att hoppa i säckar och springa till en mållinje. Detta kan göras individuellt eller i lag och är en bra aktivitet för både barn och vuxna.
 • Ägg- och skedlopp
  En annan klassisk tävling där deltagarna balanserar ett ägg på en sked och försöker springa till mållinjen utan att tappa ägget. Den som kommer först till målet utan att tappa ägget vinner.

 • Blomsterkrans-tillverknings tävling 
  En kreativ tävling där deltagarna tävlar om att skapa den vackraste blomsterkransen. Ge deltagarna olika blommor, löv och dekorativa material att arbeta med och låt dem använda sin fantasi för att skapa unika kransar.

 • Kubb
  Ett populärt utomhusspel där två lag tävlar mot varandra genom att kasta träklubbor för att välta motståndarens kubbar och sedan försöka träffa kungen i mitten av spelplanen.

Vanliga frågor om midsommar

 • Vilken vecka är midsommar?

  Midsommarafton inträffar vanligtvis under den tredje fredagen i juni varje år.

 • Är midsommarafton en röd dag?

  Ja, midsommarafton är en nationell helgdag i Sverige, vilket innebär att många har ledigt från arbete eller skola.

 • När är midsommar?

  Midsommarafton infaller vanligtvis under den tredje fredagen i juni varje år.

 • Vilket datum är midsommar?

  År 2024 kommer midsommarafton att vara den 21 juni.

 • Är midsommardagen en röd dag?

  Ja, även midsommardagen, som är dagen efter midsommarafton, är en nationell helgdag i Sverige.

 • Varför firar man midsommar?

  Midsommar är inte bara en fest för att välkomna sommarsolståndet och sommarens ankomst. Det är också en tid för att hylla vårt kulturarv och våra traditioner, och för att uppskatta det enkla nöjet av att vara tillsammans med vänner och familj i naturens skönhet. Genom att fira midsommar fortsätter vi en lång tradition av gemenskap och glädje som har glatt generationer av svenskar i århundraden.

Midsommar 2024

Midsommar 2024 närmar sig med spänning och förväntan. Genom att ta tillvara på traditionens rikedom och kreativitetens frihet kan vi skapa en midsommarfest som kommer att förbli i våra minnen långt efter att solen har gått ner. Så låt oss fira denna fantastiska tradition med öppna hjärtan och sprida glädje och gemenskap till alla vi möter. Glad midsommar!