Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Stor altan inspiration - Guide till dekoration & bygglov

Dekoration och bygglov för en stor altan

Att designa och dekorera en stor altan kan vara ett spännande projekt som förvandlar ditt utomhusutrymme till en härlig förlängning av ditt hem.Vi finns här för att ge dig inspiration och vägledning, inte bara kring inredning och design, men också viktig information om bygglov för altaner. Låt oss utforska hur du kan skapa en fantastisk altan, samtidigt som du håller dig inom ramarna för vad som är tillåtet utan bygglov.

Tips på hur du kan inreda en stor altan!

Skapa olika zoner på din stora altan

Dela upp altanen i olika områden för olika aktiviteter, till exempel en matplats, en loungedel och kanske en plats för solbad eller spel.

Stora och bekväma möbler

Välj stora och bekväma utomhusmöbler som kan rymma flera personer och uppmuntra till social interaktion. Stora soffor, loungestolar och en rymlig matplats kan vara bra tillskott.

Utemöbler i konstrotting

Vackert med vit accentfärg till en stor altan

Mysiga loungegrupper gör sig bra på en stor altan

Utomhusbelysning

Ljusslingor, lyktor, och utomhuslampor kan skapa en mysig och inbjudande stämning på kvällen. Använd dig av solcellsbelsyning och spara på miljön.

Använd mattor för att definiera utrymmen

Placera utomhusmattor för att visuellt avgränsa olika områden på din altan.

Definera områdena med utomhusmattor

Sollcellsbelysning - Tänds automatiskt när det blir mörkt

Växter och grönska 

Använd växter och blommor för att tillföra färg och liv till din altan. Stora krukor med buskar eller små träd kan också fungera som naturliga avskärmningar mellan olika zoner.

Färg och dekor

Välj en färgpalett som kompletterar ditt hem och din trädgård. Dekorativa kuddar, filtar och andra textilier kan tillföra färg och komfort.

Krukor & blomlådor ger liv till en stor altan

Skydd mot väder

Överväg att installera markiser, segeldukar eller parasoller för att skapa skyddade områden och göra altanen mer användbar oavsett väder.

Underhållning & mat

Om utrymmet tillåter kan du inreda en del av altanen för underhållning, som ett utomhuskök, grillområde eller till och med en utomhusbio.

Viktiga aspekter kring bygglov

När du planerar att bygga eller utöka din altan, är det viktigt att vara medveten om reglerna kring bygglov. Här är några vanliga frågor och svar.

  • Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

    I Sverige får man bygga en altan på max 15 kvadratmeter utan bygglov, förutsatt att den inte är högre än 1,8 meter.

  • Hur stor inglasad altan får man bygga utan bygglov?

    För en inglasad altan gäller samma regler som för en vanlig altan. Den får vara max 15 kvadratmeter och inte högre än 1,8 meter för att undvika krav på bygglov.

  • Hur stor altan med tak får man bygga utan bygglov?

    Om altanen med tak inte överstiger 15 kvadratmeter och inte är högre än 1,8 meter, krävs normalt sett inget bygglov. Det är dock viktigt att dubbelkolla med lokala byggnadsnämnder, eftersom reglerna kan variera beroende på plats.

Sammanfattning

En stor altan ger oändliga möjligheter till kreativ inredning och kan bli den perfekta platsen för en mängd olika aktiviteter. Genom att kombinera funktion med stil, och genom att skapa väldefinierade zoner, kan du förvandla din altan till en inbjudande och funktionell utomhusmiljö som du och dina gäster kommer att älska. Kom ihåg att ta hänsyn till lokala regler kring bygglov för att säkerställa att ditt altanprojekt blir lyckat och problemfritt.

Läs också! Rengöra & tvätta altan

Läs också! Gasolgrill bäst i test