Skippa sidhuvud och gå vidare.

Missa inte! Just nu bjuder vi på expeditionsavgiften!*

Upphör om: 

*Gäller vid köp över 4 500 kr

Inspiration - Perfekt grillplats i din trädgård

Skapa den perfekta grillplatsen i din trädgård

Välkommen till din guide för att skapa en inspirerande grillplats i trädgården, en plats där matlagning och social samvaro går hand i hand. Att grilla är en tradition som binder oss samman och ger oss minnen för livet. En välplanerad grillplats i trädgården kan bli en härlig plats som bjuder in till sociala sammankomster och god mat. Här vill vi guida dig genom processen att skapa en mysig och funktionell grillplats i din trädgård, från inspiration och planering till byggnation och inredning. Häng med oss steg-för-steg.

Välj rätt plats

Närhet till kök och matplats - Placera grillplatsen så att den är lättillgänglig från köket och nära där du äter.

Placering - Välj en plats med både sol och skugga, och tänk på vindriktningen för att minimera rök mot sittplatserna. Idealiskt bör grillplatsen vara lättillgänglig från både köket och matplatsen.

Placera grillen strategiskt

Inspiration för din grillplats

Inspirationen för din grillplats kan hittas i en mängd olika stilar och designidéer. Från rustika stenmurar och träbänkar till moderna betongkonstruktioner och inbyggda eldstäder – möjligheterna är oändliga, välj en stil som harmoniserar med din trädgård. Här är några exempel på inspirerande grillplatser. Från rustik till modern, 

Rustik stil på din grillplats 

Ge din grillplats en rustik känsla med stenmurar, markstenplattor och tryckimpregnerat trä som håller under åren. Kombinera med fördel med utemöbler i jordnära färger med enkla former som enkelt smälter in i utomhusmiljön.

Naturlig grillplats i lantlig stil 

Om du vill skapa en mysig och inbjudande atmosfär, kombinera sten, trä och växter. Låt blommor och buskar rama in grillplatsen och skapa en naturlig inramning. Kombinera med utemöbler i konstrotting, trä och använd lantliga textilier och korgar för att komplettera stilen.

Modern stil 

För en modern touch, överväg att använda betong, glas och metall. Låt grillplatsen harmoniera med övriga trädgårdsdetaljer. Den moderna stilen kännetecknas av utemöbler i ren & enkel design, gärna med smarta funktioner såsom inbyggd förvaring och innovativa lösningar.

Byggnation - Skapa en stabil och skön grillplats

För att din grillplats ska hålla och ge många års användning är det viktigt att välja rätt material och bygga den ordentligt. Välj hållbara material som tål väder och vind, som natursten, betong eller tryckimpregnerat trä. Här är några tips.

 • Sten och betong är hållbara material som tål väder och vind.
 • Trä kräver regelbundet underhåll men ger en naturlig och rustik känsla.
 • Välj mellan kolgrill, gasolgrill eller en inbyggd grill beroende på dina matlagningspreferenser.
 • Använd markstenplattor eller grus för att skydda marken under grillplatsen.
 • Använd material som kompletterar grillplatsen, som trä eller sten. Kuddar och dynor ökar komforten.

Sköna dynor kompletterar

Grillplats med bänkar - Mysig gemenskap

Grillplatser med inbyggda bänkar är inte bara praktiska utan även inbjudande. De ger en naturlig plats för att samlas runt grillen, umgås och njuta av god mat och trevligt sällskap. Här är några tips för att skapa en mysig och funktionell grillplats med bänkar. Använd material som kompletterar grillplatsen och tänk på komforten med kuddar och dynor.

 • Förstärk den rustika känslan med stenbänkar eller staplade trästammar.
 • Satsa på ett modernt uttryck med betongbänkar eller en inbyggd bänk av metall.
 • Integrera bänkarna i trädgårdens design genom att använda samma material som i övriga utemöbler eller trädgårdsmurar.
 • Bänkarna kan även fungera som förvaringsutrymme för grilltillbehör, kol, ved och annat som behövs vid grillning.

Mysiga bänkar till din grillplats

Material och design - Skapa en trevlig atmosfär

 • Belysning - Effektiv belysning är viktigt för kvällsgrillning. Använd solcellslampor eller inbyggda LED-lampor för både funktion och stämning.
 • Grönska och dekoration - Plantera växter och blommor runt grillplatsen för en naturlig och avslappnande atmosfär.
 • Tillbehör - Tänk på praktiska detaljer som redskapshållare, sidobord för avställning och varför inte en utekök om plats finns.

Optimal grillplats med utekök att tillgå

Underhåll - Förläng grillplatsens livslängd

 • Reguljärt underhåll av både grillen och grillplatsen förlänger dess livslängd och säkerställer en säker användning. Med rätt underhåll kan din grillplats hålla i många år framöver. Här är några tips.
 • Rensa grillen efter varje användning för att förhindra att fett och matrester bränns fast.
 • Städa grillplatsen ordentligt efter säsongen och täck den med en presenning för att skydda den från väder och vind.
 • Inspektera grillplatsen regelbundet för tecken på skador eller slitage. Reparera eller byt ut trasiga delar omedelbart.
 • Om du använder en grill med öppen låga, se till att ha ett brandsläckare och en hink med sand i närheten för att snabbt kunna släcka en eventuell brand.

Tips på mer läsning

Säkerhet först

Brandrisk - Se till att grillen står stabilt och på säkert avstånd från brännbart material.

Rökutveckling - Tänk på rökutvecklingen och placera grillen så att röken inte stör grannar eller egna sittplatser.Bygg en stabil och hållbar grillplats, med hänsyn tagen till säkerheten och avstånd från brännbart material.

Slutord om grillplats

Att skapa en grillplats i trädgården handlar inte bara om matlagningen, det är också en plats för umgänge och avkoppling. Med rätt planering och design kan du skapa en grillplats som blir en naturlig samlingspunkt i din trädgård. Njut av många minnesvärda stunder kring din nya grillplats!

Läs också! Parasoll bäst i test

Läs också! Stapla ved