Skippa sidhuvud och gå vidare.

Till dig - 300 kr extra rabatt på allt!* Ange kod: SAVE300

Upphör om:

*Gäller när du handlar för minst 4 000 kr. 

Bästa sängen för ryggen

Att välja rätt säng är avgörande för att främja en hälsosam ryggrad och minska risken för ryggbesvär. Vi svarar på några vanliga frågor som kommer till just hur man ska tänka när man väljer säng/madrass samt vad man kan göra för åtgärder när man får ont i ryggen av sängen.
26/04/2024
Dela artikel

Hård eller mjuk säng vid ryggbesvär?

För mjuk säng och dess symtom

Ryggsmärta

En av de vanligaste indikatorerna är att man upplever ryggsmärta, särskilt i nedre delen av ryggen. Detta beror på att en för mjuk madrass inte erbjuder tillräckligt med stöd för ryggraden, vilket kan leda till att ryggraden hamnar i en onaturlig position under natten.

Svårigheter att vända sig

Om du märker att det är svårt att vända dig i sängen eller att du "sjunker ned" för mycket, kan det vara tecken på att madrassen är för mjuk. Detta kan göra att man känner sig fast och det kan vara jobbigt att ändra position.

Ont i muskler och leder

En för mjuk madrass kan orsaka att kroppens tyngre delar sjunker ned djupare än andra delar, vilket skapar en obalanserad tryckfördelning. Detta kan i sin tur leda till muskel- och ledsmärta.

Dålig sömnkvalitet

Om du vaknar trött och känner att du inte har sovit djupt, kan det bero på att madrassen inte ger tillräckligt med stöd. En madrass som är för mjuk kan hindra dig från att nå djupsömncykler.

Känsla av att "falla" mot mitten av sängen

Om madrassen är för mjuk, särskilt i mitten, kan den skapa en grop där kroppen dras mot mitten. Detta är vanligt i äldre och mycket använda madrasser.

Om du upplever något av dessa symtom kan det vara läge att överväga en ny madrass med en fasthet som bättre passar din kroppstyp och vikt. Ett annat tips är att använda kuddar eller madrassöverdrag för att justera fastheten och stödet i din nuvarande säng. Det kan också vara värt att konsultera med en specialist om de rygg- eller muskelrelaterade problemen fortsätter.

Tips på olika madrasser

För hård säng och dess symtom

Ömhet i tryckpunkter

Om du vaknar med ömhet eller smärta i kroppsdelar som axlar, höfter eller andra tryckpunkter, kan det vara ett tecken på att madrassen är för hård. Detta beror på att hårdare madrasser inte ger efter lika mycket för kroppens konturer, vilket kan leda till ökat tryck på dessa områden.

Svårigheter att slappna av i sängen

En hård Madrass kan göra det svårt att hitta en bekväm position för att somna, vilket kan leda till vridningar och vändningar under natten och därmed en sämre sömnkvalitet.

Tinglande känsla eller domningar

Om madrassen är för hård kan det leda till nedsatt blodcirkulation, vilket kan orsaka en pirrande känsla eller domningar i armar, ben eller andra kroppsdela.

Ryggsmärta

Trots att en hård madrass kan ge god support, kan den vara för hård för personer med specifika ryggproblem, vilket kan leda till att ryggraden inte är neutralt placerad. Detta kan framkalla eller förvärra ryggsmärta.

Känsla av att ligga ovanpå sängen snarare än att sjunka in lätt

En bra madrass ska tillåta din kropp att sjunka in något och stödja din ryggrads naturliga kurvatur. En för hård madrass kan kännas som att du ligger på toppen av den utan att få lämpligt stöd.

Om du upplever något av dessa symtom och misstänker att din säng är för hård, kan det vara värt att överväga en madrass med en lägre fasthetsgrad eller att lägga till ett  Madrasskydd som kan ge en mjukare yta.

Tips på olika madrassskydd

Hård eller mjuk säng vid ryggbesvär

Generellt sett rekommenderas en medium till fast madrass för personer med ryggsmärtor. Detta är för att en madrass med medium fasthet erbjuder en bra balans mellan stöd och komfort, vilket kan hjälpa till att hålla ryggraden i en neutral position och därmed minska eller förhindra smärta.

Kan man välja fasthet baserat på sin egen kroppsvikt?

Det finns några generella riktlinjer baserat på kroppsvikt och fasthet på madrass och säng  som kan vara bra att veta om när du ska välja. Såklart innefattar inte detta personliga preferenser utan är en generell rekommendation.

  • Kroppsvik under ca 60 kg - Mjukare madrasser är ofta bättre för lättare personer eftersom de inte behöver lika mycket stöd och en mjukare madrass kan ge bättre tryckavlastning.
  • Kroppsvikt 60-90 kg - En medelfast madrass är ofta idealisk för personer inom detta viktspann. Den erbjuder en bra balans mellan stöd och komfort.
  • Kroppsvikt över 90 kg - Fastare madrasser rekommenderas ofta för personer i detta viktspannet eftersom de ger mer stöd och hjälper till att hålla ryggraden i en neutral position under sömnen.

Dags att titta efter en ny säng?

Bästa sängen för din rygg

Att välja rätt säng  är avgörande för att förebygga och lindra ryggbesvär. Genom att överväga faktorer som sängens hårdhet och din personliga sömnstil kan du hitta den bästa sängen för att främja en hälsosam ryggrad och en god natts sömn. Kom ihåg att lyssna på din kropp och söka professionell rådgivning om du upplever kroniska ryggproblem för att få skräddarsydda rekommendationer för din specifika situation.

Läs också!