Skippa sidhuvud och gå vidare.

Äntligen SOMMARREA - mängder av prispressade möbler!

Kategorier

Trädäck inspiration

Vi har satt ihop lite svar på vanliga frågor gällande trädäck och kommer på vägen även med lite tips och inspiration på hur du kan inreda. Häng med oss!
12/20/2023
Dela artikel

Trädäck inspiration - Skapa din egen uteoas

Att bygga ett trädäck är ett fantastiskt sätt att utöka ditt utomhusutrymme och skapa en plats för avkoppling och umgänge. Vi vill ge dig tips och information som du behöver för att skapa ett trädäck som inte bara är funktionellt, utan också estetiskt tilltalande. Oavsett om du planerar att bygga ett nytt däck eller förnya ett befintligt, kommer den här artikeln att ge dig idéer och praktiska tips.

Planering och design av trädäck

Bestäm syftet med ditt däck

Avkoppling - Skapa en lugn zon med bekväma sittplatser och mjuka textilier.

Underhållning - Designa för sociala tillställningar med tillräckligt med utrymme för matplats och grill.

Solbad och natur - Inkludera solstolar och växter för en naturnära känsla.

Stil och material

Modern - Raka linjer, minimalistisk design och hållbara material.

Rustik - Använd naturträ och rustika element för en traditionell känsla.

Bohemisk - Mixa färger, mönster och texturer för en avslappnad atmosfär.

Vanliga frågor om trädäck

 • Vilken färg ska man välja på trädäck?

  När det gäller att välja färg på trädäck, finns det flera alternativ beroende på den estetik du önskar och det material du använder. Här är några populära färgval för trädäck:

  • Naturträ färger - De klassiska färgerna som behåller träets naturliga utseende. Detta kan innefatta olika nyanser av brunt, från ljus ek till mörk valnöt.
  • Gråtoner - Grått har blivit ett populärt val för moderna trädäck. Det finns i en mängd olika nyanser, från ljusgrå till nästan svart.
  • Vitt eller Off-White - Ett ljusare däck kan ge en fräsch och ren känsla. Vitt är perfekt för en kustnära eller nautisk estetik.
  • Blåa och gröna toner - För en mer färgglad och unik look kan blåa eller gröna toner vara ett intressant val. Dessa färger smälter väl in i en trädgårdsmiljö.
  • Röda och mahogny toner - Ger en rik och varm känsla till ditt däck och kan likna exotiska träslag.
  • Svart eller mörka nyanser - För en dramatisk och modern känsla kan svarta eller mycket mörka färger vara ett dristigt val.

  När du väljer färg på ditt trädäck är det viktigt att överväga faktorer som det omgivande landskapet, husets exteriör och det underhåll som krävs för olika färgalternativ. Många väljer att använda träskyddsmedel eller lasyr som inte bara tillför färg utan också skyddar träet mot väder och vind.

 • Vad räknas som marknivå på trädäck?

  När man talar om marknivå för ett trädäck, refererar det till den naturliga eller ursprungliga nivån på marken där däcket ska byggas. Det innebär att om marken byggs upp, exempelvis med en stenmur eller liknande, räknas inte detta som marknivå. Marknivån är den nivå marken hade innan några förändringar gjordes.

 • Hur bygger man trädäck?

  Att bygga ett trädäck innefattar flera steg, här kommer de övergripande punkterna:

  • Planering av storlek och placering.
  • Förbereda marken och grunda med stolpar eller plintar.
  • Bygga en stabil ramverkskonstruktion.
  • Fästa däckbrädorna på ramverket.
  • Avsluta med ytbehandling och eventuella räcken eller trappsteg.
 • Vilken såpa till trädäck?

  För rengöring av trädäck rekommenderas ofta en såpa som är speciellt framtagen för träytor utomhus. Denna såpa är mild nog att inte skada träet men effektiv för att rengöra och bevara träets naturliga utseende. Läs mer om det i denna artikeln Rengöra & tvätta altan

 • Hur ofta ska man olja trädäck?

  Det rekommenderas att olja trädäcket minst en gång om året. Oljning hjälper till att skydda träet från väder och vind, förlänger dess livslängd och bevarar dess utseende. Tiden för oljning kan variera beroende på trädäckets exponering för sol och regn samt typ av trä och olja som används.

 • Hur stort trädäck får man bygga utan bygglov?

  I Sverige får du oftast bygga en altan eller ett trädäck på upp till 15 kvadratmeter utan bygglov, förutsatt att altanen inte byggs högre än 1,8 meter över marken. Det är dock viktigt att alltid kontrollera lokala regler och bestämmelser, då de kan variera beroende på kommun.

 • Vad kostar det att bygga trädäck?

  Kostnaden för att bygga ett trädäck kan variera avsevärt beroende på flera faktorer, inklusive storleken på däcket, vilka material som används, och om du bygger det själv eller anlitar en professionell hantverkare. Här är några huvudpunkter som påverkar kostnaden:

  • Materialkostnader
   Priset på trä och andra byggmaterial varierar beroende på kvalitet och typ. Hållbara träslag som teak eller kompositmaterial kan vara dyrare, men de erbjuder längre hållbarhet och lägre underhållskostnader över tid.
  • Storlek på däcket
   Större däck kräver mer material och arbetskraft, vilket ökar kostnaden. Kostnaden beräknas ofta per kvadratmeter.
  • Konstruktion och design
   Komplexa designelement som flera nivåer, inbyggda bänkar eller specialräcken kan öka kostnaden.
  • Arbetskraft
   Om du väljer att anlita professionella hantverkare för att bygga ditt trädäck, kommer arbetskraften att vara en betydande del av den totala kostnaden. Priset kan variera beroende på erfarenhet och region.
  • Grundläggning och förberedelser 
   Kostnader för att förbereda platsen och eventuellt grävarbete eller betongplintar för att stödja däcket.

  I genomsnitt kan du förvänta dig att kostnaden för att bygga ett standardträdäck ligger någonstans mellan 500 till 1500 kronor per kvadratmeter, beroende på ovanstående faktorer. För exakta kostnadsuppskattningar är det bäst att inhämta offerter från lokala leverantörer eller hantverkare.

Vi hoppas att informationen varit insiktsfull och hjälpsam, oavsett om du planerar att bygga ett nytt däck eller underhålla ett befintligt. Kom ihåg att rätt skötsel och underhåll är nyckeln till att ditt trädäck förblir vackert och funktionellt under många år framöver. Lycka till med ditt trädäcksprojekt och njut av ditt utomhusliv till fullo!

Läs också! Dynbox bäst i test

Läs också! Inspiration - Trädgårdsbelysning

Mysiga loungemöbler till ditt trädäck