categoryTopBlock
Form

Ugnsform

3st produkter

En ugnform är ett köksredskap som används för att tillaga mat i ugnen. Den är vanligtvis tillverkad av metall eller keramik och kan ha olika former och storlekar beroende på ändamålet. Ugnsformar används för att baka, grilla eller steka mat och är perfekta för att tillaga allt från kött och grönsaker till pajer och gratänger. De är utformade för att jämnt fördela värmen och ge maten en jämn och krispig yta. Ugnsformar kan vara icke-klibbiga för enkel rengöring eller ha specifika egenskaper, som en lock för att behålla fuktigheten. De är ett oumbärligt redskap i köket för att tillaga läckra och smakfulla rätter.

Vanliga frågor om Ugnsform

Vad är en ugnsfast form?

En ugnsfast form är en typ av matlagningsbehållare som används för att tillaga mat i ugnen. Denna form är vanligtvis tillverkad av material som tål höga temperaturer, som keramik eller glas, och kan användas för att baka, steka eller gratinera mat i ugnen. Ugnsfasta former finns i olika storlekar och former, och de kan vara rektangulära, runda eller ovala. Dessa former är praktiska eftersom de kan överföras direkt från ugnen till bordet och serveras i samma form.

Vilka material finns det på ugnsformar?

Det finns olika material används för tillverkning av ugnsformar. De vanligaste materialen är:

 • Rostfritt stål: Detta material är populärt på grund av sin hållbarhet och värmetålighet. Det är också lätt att rengöra.
 • Gjutjärn: Gjutjärnsugnsformar är kända för sin goda värmehållning och jämn värmefördelning. De är dock tunga och kan vara svåra att rengöra.
 • Glas: Glasugnsformar är populära på grund av sin estetiska appeal och att de gör det möjligt att se maten medan den tillagas. De är dock känsliga för temperaturförändringar och kan spricka om de utsätts för snabba temperaturförändringar.
 • Porslin: Porslinugnsformar är eleganta och ger maten en fin presentation. De är också tåliga och tål höga temperaturer.
 • Silikon: Silikonugnsformar är flexibla och lätta att hantera. De är också non-stick, vilket gör att maten inte fastnar. Silikon tål höga temperaturer, men kan vara lite svårare att rengöra än andra material.

Vilket material som är bäst beror på personliga preferenser och användningsområden. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för skötsel och rengöring av ugnsformen oavsett vilket material den är gjord av.

Hur rengör jag ugnsformen bäst?

För att rengöra ugnsformen på bästa sätt kan du följa dessa steg:

 1. Börja med att ta bort eventuella matrester och fett från ugnsformen.
 2. Fyll formen med varmt vatten och tillsätt några droppar diskmedel.
 3. Låt formen ligga i blöt i ca 15-30 minuter för att lösa upp smuts och fett.
 4. Använd en diskborste eller en mjuk svamp för att skrubba bort smutsen från ugnsformen. Se till att komma åt alla hörn och kanter.
 5. Skölj av formen noggrant med rent vatten.
 6. Torka formen ordentligt med en ren handduk eller låt den lufttorka.

Genom att följa dessa steg kan du få din ugnsform ren och redo för nästa användning.

Filtrera
Sortera på (Populärast)
Material
Färg
Pris
Från(kr)
Till(kr)